Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Εκδρομή στο Τρόοδος

Πηγαίνετε μια εκδρομή στα βουνά για να ανακαλύψετε πόσο διαφορετική είναι η θέα του νησιού από εκεί. Οι κορυφές του Τροόδους, που υψώνονται μέχρι και 2.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, προσφέρουν εξαιρετική πανοραμική θέα σε όλες τις άκρες του νησιού, είναι το ιδανικό μέρος για λίγες στιγμές δροσιάς μετά τη ζέστη των παραλίων και είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους θέλουν να απολαύσουν τον βουνίσιο αέρα και να απολαύσουν τη φύση σε όλο το μεγαλείο της.
Γραφικά χωριά, κάποια με πλακόστρωτους δρόμους και διατηρημένη τη λαϊκή αρχιτεκτονική τους, φωλιάζουν μέσα στις πλαγιές του βουνού ανάμεσα στα πεύκα ή μέσα στα αμπέλια και τα περιβόλια.
 Περιπλανηθείτε στα δρομάκια των χωριών της κοιλάδας της Σολέας, γνωστή και σαν «κοιλάδα των μήλων» και της Μαραθάσας, γνωστή και σαν «κοιλάδα με τις κερασιές» που φημίζονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και τις Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Γνωρίστε τον παραδοσιακό χαρακτήρα των χωριών της περιοχής της Πιτσιλιάς, την εναλλαγή του τοπίου, τις υπέροχες εκκλησίες και τη φιλοξενία των κατοίκων αλλά και τα Κρασοχώρια, φημισμένα για τα αμπέλια και το κρασί τους και επισκεφθείτε τα μικρά τοπικά οινοποιεία, για ξενάγηση και δοκιμή κρασιών.

Τα ρυάκια του βουνού κελαρύζουν και το τραγούδι του αηδονιού συχνά είναι ο μοναδικός ήχος που ακούγεται σε όλη την περιοχή, εμπνέοντας λυρικά τους ποιητές. Στα βουνά του Τροόδους βρίσκονται και οι τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κύπρου, εξαιρετικά δείγματα Βυζαντινής τέχνης, δέκα από τις οποίες μπήκαν ήδη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνετε από ποδηλασία με mountain bike, από τένις, ψάρεμα με καλάμι σε κάποιο από τα φράγματα ή ακόμα και σκι μέσα στο χειμώνα. Τα πολλά μονοπάτια της φύσης σας παίρνουν σε μέρη μοναδικής ομορφιάς δίπλα από μυρωδάτα πεύκα, τρεχούμενα νερά και μικρούς καταρράκτες, σταματώντας σε κάποιο από τα σκιερά μέρη για πικνίκ. Κάποια από αυτά τα μονοπάτια είναι μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού E4, ένα διεθνές δίκτυο 11 μακρινών περιπατητικών διαδρομών που διασχίζει όλη την Ευρώπη.
Επιστημονικά είναι γνωστό σαν Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους και είναι η περιοχή που δημιουργήθηκε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια και βγήκε μέσα από τη θάλασσα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί το νησί. Είναι ένα από τα πιο πολύ ερευνημένα γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο και έριξε φως στη γέννηση φλοιού της γης.
Οι συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται από το μεγάλο υψόμετρο και το περίεργο γεωλογικό υπόστρωμα μάλλον συνέτειναν στη δημιουργία της χλωρίδας που βρίσκεται μόνο στο Τρόοδος με περίπου 800 διαφορετικά είδη φυτών, 72 ενδημικά, 12 από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Κάποιες φορές αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε ένα Κυπριακό Αγρινό, είδος αγριοκάτσικου όχι πολύ συνηθισμένο στο νησί, που τρέχει ελεύθερο στα μεγάλα δάση και το χρησιμοποίησαν και σαν έμβλημα του εθνικού αερομεταφορέα του νησιού. Οι παρατηρητές πουλιών μπορεί να εντοπίσετε το σπάνιο και προστατευόμενο αετό ή τον χρωματιστό τσαλαπετεινό με το ροζ κορμί, μαύρο και άσπρο λοφίο και μια κραυγή που μπορεί να ακουστεί από μίλια μακριά.